fbpx

Voldoe jij aan de Cookiewet?

Home / Nieuws

Voldoe jij aan de Cookiewet?

Onlangs liet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) weten dat ze in 2024 vaker gaan controleren of websites op de juiste manier toestemming vragen voor (tracking) cookies of andere volgsoftware. Volgens de Cookiewet (Telecommunicatiewet) mogen bepaalde cookies uitsluitend geplaatst worden met toestemming van de websitebezoeker. Het is dus belangrijk dat je voldoet aan de Cookiewet.

Wat zijn cookies volgens de Cookiewet?

In de Cookiewet wordt het verplicht gesteld om toestemming te vragen voor:

“…het via een elektronisch communicatienetwerk opslaan van of toegang verkrijgen tot informatie in de randapparatuur van een gebruiker…” (art. 11.7a Tw).

Cookies vallen hieronder. Cookies zijn namelijk kleine tekstbestanden die op de computer of het mobiele apparaat van een websitebezoeker worden opgeslagen. De server van de website plaatst deze cookies tijdens het websitebezoek. Als de websitebezoeker dan een volgende keer de website bezoekt, ontvangt de server deze informatie weer, zodat de computer of het mobiele apparaat wordt herkend. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk voor een optimale gebruikerservaring van de website, maar cookies kunnen ook gebruikt worden voor andere, bijvoorbeeld commerciële, doeleinden.

Er zijn drie soorten cookies: functionele cookies, analytische cookies en tracking cookies. Vanuit de Cookiewet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bestaat er voor sommige van deze cookies een wettelijke plicht om toestemming van de websitebezoeker te vragen voordat deze geplaatst mogen worden.

Wat zijn functionele cookies?

Functionele cookies zijn cookies die noodzakelijk zijn om de website goed en veilig te laten werken. Deze cookies zorgen voor een optimale gebruikerservaring van de website, bijvoorbeeld door de taalkeuze of andere voorkeuren van de websitebezoeker te onthouden.

Er zijn twee soorten functionele cookies: sessiecookies en permanente cookies. De sessiecookies worden automatisch verwijderd direct na het bezoek, zodra de sessie is geëindigd. Ze worden niet opgeslagen op de harde schijf van de computer of het mobiele apparaat. De permanente cookies worden wel opgeslagen. Functionele cookies mogen ongevraagd geplaatst worden, zolang de websitebezoeker daarvan op de hoogte wordt gebracht.

Wat zijn analytische cookies?

Analytische cookies zijn cookies die ervoor zorgen dat de website verbeterd kan worden. Door analytische cookies te gebruiken kan er bijvoorbeeld inzicht gekregen worden in hoe vaak een blogartikel wordt gelezen, hoelang het duurt voordat pagina’s geladen zijn en waar de bezoekers van de website op klikken.

Analytische cookies met weinig gevolgen voor de privacy van de websitebezoeker mogen zonder toestemming geplaatst worden, zolang de websitebezoeker daarvan op de hoogte wordt gebracht. Privacygevoelige analytische cookies mogen volgens de Cookiewet uitsluitend met toestemming worden geplaatst.

Wat zijn tracking cookies?

Tracking cookies zijn cookies die gebruikt kunnen worden om het surfgedrag van de websitebezoeker te volgen. Ze kunnen ook bij een bezoek aan een andere website worden uitgelezen. Dankzij tracking cookies kan de inhoud van de website op de interesses en voorkeuren van de websitebezoeker worden afgestemd. Bovendien kunnen tracking cookies ervoor zorgen dat de bezoeker op de website en op andere websites alleen relevante advertenties ziet. Tracking cookies mogen volgens de Cookiewet uitsluitend met toestemming worden geplaatst.

Hoe vraag je toestemming?

Als je gebruik maakt van tracking cookies of analytische cookies waar volgens de Cookiewet toestemming voor is vereist, moet je de websitebezoeker op de juiste manier om toestemming vragen. Dit doe je met een heldere cookiebanner. Met deze cookiebanner leg je aan je websitebezoekers uit hoe je hun persoonsgegevens verzamelt via cookies, en waarom je dat doet. De websitebezoeker kan met de cookiebanner aangeven of je toestemming krijgt om cookies te plaatsen, en voor welk type cookie je toestemming krijgt. Let er hierbij op dat het weigeren van cookies geen nadelige gevolgen mag hebben voor de websitebezoeker.

Cookiebanner conform de Cookiewet
Om een cookiebanner op te kunnen stellen die aan de Cookiewet voldoet, geeft de Autoriteit Persoonsgegevens op haar website negen vuistregels die helpen om een goede cookiebanner te maken:

  • Geef informatie over het doel
  • Zet vinkjes niet automatisch aan
  • Gebruik duidelijke tekst
  • Zet verschillende keuzes op één laag
  • Verberg bepaalde keuzes niet
  • Laat iemand niet extra klikken
  • Gebruik geen onopvallende link in de tekst
  • Wees helder over het intrekken van toestemming
  • Verwar toestemming niet met gerechtvaardigd belang

Een nadere toelichting met voorbeelden van bovenstaande vuistregels is te vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Cookieverklaring conform de Cookiewet

De Cookiewet stelt dat het noodzakelijk is om websitebezoekers te voorzien van duidelijke en volledige informatie overeenkomstig de AVG, in ieder geval over de doeleinden waarvoor de cookies worden gebruikt. Als je gebruik maakt van cookies waar toestemming voor is vereist, moet je naast de cookiebanner ook een cookieverklaring op je website plaatsen. In deze cookieverklaring leg je onder andere uit welke cookies je gebruikt, met welke doeleinden je cookies plaatst en op welke manier websitebezoekers hun toestemming kunnen geven voor het plaatsen ervan.

Handhaving Cookiewet

Als je als onderneming niet op de juiste manier, conform de Cookiewet, toestemming vraagt voor het plaatsen van cookies en andere volgsoftware, kan de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek doen en je bijvoorbeeld een boete opleggen. Het is dus belangrijk dat je cookiebanner en je cookieverklaring op orde zijn. Heb je nog geen cookiebanner of cookieverklaring? Of heb je vragen over de Cookiewet? Ik help je graag. Kijk op deze pagina of neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Cookieverklaring nodig?

Heb je nog geen cookieverklaring? Ik help je hier graag mee. Stuur een e-mail naar info@virtually-yours.nl voor meer informatie.

Juridische Documenten bestellen

Laatst gewijzigd: Februari 25, 2024

Juridische documenten voor VA's nodig?
SOCIAL SHARE
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Telegram

Vergelijkbare posts

Blog

Voldoe jij aan de Cookiewet?

Onlangs liet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) weten dat ze in 2024 vaker gaan controleren of websites op de juiste manier toestemming vragen voor (tracking) cookies of andere volgsoftware. Volgens de Cookiewet (Telecommunicatiewet) mogen bepaalde cookies uitsluitend geplaatst worden met toestemming van de websitebezoeker. Het is dus belangrijk dat je voldoet

Lees meer
Blog

Gevolgen van het Deliveroo-arrest voor VA’s

Vervallen modelovereenkomst vrije vervanging De Belastingdienst trekt de goedkeuring voor modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging per 1 januari 2024 in. De reden hiervoor is het oordeel van de Hoge Raad in het zogenaamde Deliveroo-arrest (ECLI:NL:HR:2023:443). Dit kan consequenties hebben voor jou als virtual assistant (VA). De gevolgen van het Deliveroo-arrest

Lees meer
Blog

Overeenkomst van Opdracht voor VA’s

Wat is een overeenkomst van opdracht voor VA’s? Een overeenkomst van opdracht voor VA’s is een contract tussen een opdrachtgever en een virtuele assistent, waarbij wordt overeengekomen dat de VA specifieke taken of diensten voor de opdrachtgever gaat uitvoeren. Deze overeenkomst legt de wederzijdse rechten, plichten en verwachtingen vast. Modelovereenkomst

Lees meer
Scroll to Top