Hoe kun je een Juridisch VA worden?

Home / Nieuws

Hoe kun je een Juridisch VA worden?

Juridisch VA worden

Wil je een Juridisch VA worden? Om een juridisch virtual assistant (VA) te worden, heb je een combinatie van juridische kennis, technische vaardigheden en zakelijk inzicht nodig. Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om aan de slag te gaan als juridisch VA. Wil je eerst lezen wat een Freelance Juridisch Assistent precies doet? Lees dan eerst deze blog.

In 8 stappen Juridisch VA worden

Hieronder staan de stappen die je kunt volgen om een succesvolle juridische VA te worden. Deze stappen zijn geschreven voor startende juridische VA’s die nog geen onderneming hebben.

 1. Juridische kennis en vaardigheden:

  • Zorg dat je een gedegen juridische achtergrond hebt. Idealiter heb je een juridische opleiding in Nederland afgerond, maar ook als je nog niet bent afgestudeerd kun je al starten als Juridisch VA. Ruime werkervaring binnen de juridische sector (bijvoorbeeld als juridisch secretaresse) kan ook voldoende zijn om als Juridisch VA te starten.
  • Ontwikkel de praktische vaardigheden om veelvoorkomende juridische werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan het kunnen opstellen of bewerken van juridische documenten, het kunnen uitvoeren van juridisch onderzoek en in staat zijn klanten te adviseren over juridische kwesties.
 1. Gespecialiseerd juridisch VA worden:

  • Overweeg om een gespecialiseerd Juridisch VA te worden door een specifiek rechtsgebied te kiezen waarin je je wilt specialiseren, zoals arbeidsrecht, ondernemingsrecht, familierecht, strafrecht, vastgoedrecht, etc.
  • Bepaal welk type werkzaamheden je wilt aanbieden, zoals bijvoorbeeld administratief werkzaamheden, klantencontact, copywriting of marketing.

 2. Freelance juridisch VA worden (Inschrijving bij KvK):

  • Wil je freelance juridisch VA worden (en dus niet in loondienst werken), dan dien je je in te schrijven bij de Kamer van Kophandel (KvK). Ga naar de website van de KvK (www.kvk.nl) en zoek naar informatie over de inschrijvingsprocedure voor zelfstandig ondernemers.
  • Overweeg de juiste rechtsvorm voor je bedrijf, bijvoorbeeld een eenmanszaak, besloten vennootschap (BV), of een andere rechtsvorm die het beste past bij je situatie. In de meeste gevallen zal een Juridisch VA starten als eenmanszaak.

 3. Verdiep je in het zelfstandig ondernemerschap:

  • Als je als freelancer aan de slag wilt gaan, moet je je verdiepen in het zelfstandig ondernemerschap. Raadpleeg een juridisch en/of fiscaal adviseur om te zorgen dat je voldoet aan alle wettelijke en belastingvereisten voor zelfstandig ondernemerschap in Nederland. Denk hierbij aan zaken als het urencriterium, het voorkomen van schijnzelfstandigheid en het voeren van een juiste boekhouding.
  • Overweeg het afsluiten van relevante zakelijke verzekeringen, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) om jezelf te beschermen tegen mogelijke juridische en financiële risico’s. Het is (voor de meeste beroepen) niet wettelijk verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten.
  • Overweeg het openen van een zakelijke bankrekening. Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je je privéuitgaven en zakelijke uitgaven apart houdt. Dit maakt het boekhouden een stuk makkelijker.
  • Overweeg het afsluiten van een zakelijk telefoonabonnement. Het kan prettig zijn om een apart telefoonnummer te gebruiken voor je onderneming. Bijvoorbeeld om je zakelijke telefoon uit te kunnen schakelen op momenten dat je niet aan het werk bent, of omdat je het niet prettig vindt om je privénummer openbaar te maken.

 4. Tarieven en dienstverleningsovereenkomsten:

  • Bepaal je tarieven op basis van je ervaring, specialisatie, de concurrentie, en je eigen financiële positie. Vaak werkt een Juridisch VA op basis van een uurtarief, maar het is ook mogelijk om op projectbasis te werken. Houd bij je berekeningen en in je communicatie naar opdrachtgevers rekening met de btw-afdracht. Als je met zakelijk opdrachtgevers werkt (B2B) reken je meestal met bedragen exclusief btw, terwijl je naar particulieren (B2C) vaker werkt met bedragen inclusief btw.
  • Stel algemene voorwaarden op, voor juridische bescherming, om misverstanden te voorkomen en risico’s te beperken. Het is niet verplicht, maar wel verstandig, om te werken met algemene voorwaarden. Je kunt je algemene voorwaarden zelf opstellen, maar als je niet voldoende kennis hebt, kun je dit het beste uitbesteden aan een gespecialiseerd jurist.
  • Stel duidelijke dienstverleningsovereenkomsten op (bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht) om de verwachtingen en verantwoordelijkheden van jou en je opdrachtgevers vast te leggen. In je overeenkomst van opdracht kun je verwijzen naar je algemene voorwaarden.

   Wil je het opstellen van deze documenten graag uitbesteden? Of ze met behulp van een vragenlijst zelf maken? Maak dan een gratis account aan voor mijn Documentenportaal. Na het inloggen zie je een lijst met allerlei verschillende documenten die je mogelijk nodig kunt hebben, met een korte beschrijving erbij.

 5. Technische vaardigheden en tools:

  • Leer technische vaardigheden die nodig zijn voor het werken als virtual assistant (VA), zoals het beheren van een website, het gebruik van online tools en platforms. Verdiep je in het bijzonder in de mogelijkheden van online samenwerkingstools (bijvoorbeeld Google Drive, Trello, Microsoft Teams, Zoom, Slack).
  • Leer technologische tools en software gebruiken die relevant zijn voor juridische VA’s, zoals documentbeheersystemen, tekstverwerkingstools, AI tools, online samenwerkingsplatforms en juridische onderzoeksdatabases.

 6. Online aanwezigheid opbouwen:

  • Om zichtbaar te zijn voor potentiële opdrachtgevers is moet je je online aanwezigheid opbouwen. Creëer een professionele website waarop je jouw diensten als juridische VA aanbiedt. Dit kan ook dienen als platform om je expertise te delen via blogposts en artikelen.
  • Maak gebruik van sociale media en online platforms (bijvoorbeeld Instagram, LinkedIn, Facebook) om jezelf te promoten en je diensten onder de aandacht te brengen.
  • Overweeg om een logo, en eventueel een huisstijl, te laten ontwerpen. Dit is in beginsel niet noodzakelijk, maar geeft wel een professionele uitstraling, ook in je online communicatie. Je kunt hiervoor een designer inhuren. Als je een beperkt budget hebt, kun je overwegen om een logo te laten ontwerpen door een freelancer in het buitenland, bijvoorbeeld op een platform als Fiverr.

 7. Netwerken:

  • Voor je zichtbaarheid bij potentiële opdrachtgevers is het belangrijk om naast online zichtbaarheid, ook te face-to-face te netwerken. Neem deel aan juridische en zakelijke netwerkevenementen om contacten te leggen en potentiële klanten te ontmoeten.
  • Laat je eigen omgeving en netwerk weten dat je bent begonnen als Juridisch VA en dat je beschikbaar bent voor opdrachten. Vaak komen de eerste opdrachten van een startend VA vanuit het eigen netwerk.

 8. Vier je mijlpalen!

  • Het is niet niks om een onderneming van de grond af op te bouwen. Juridisch VA worden vergt tijd, inzet en energie. Vergeet daarom ook niet om te stil te staan bij al je mijlpalen! Vier het als je inschrijving bij de KvK is gelukt (wellicht leuk om een foto ervan op je social mediakanalen te posten). Toast op je nieuwe website die live gaat. Toon met trots je nieuw ontworpen logo. En last but not least… Vier het als je je eerste opdracht binnen hebt gehaald!

De belangrijkste stappen voor de start van je freelance juridisch VA carrière zijn hiermee doorgenomen. Door een sterke basis in zowel het recht als technologie te leggen, kun je een waardevolle ondersteuning zijn voor opdrachtgevers die juridische ondersteuning nodig hebben. Door te zorgen dat je zakelijk en qua marketing alles op orde hebt, kun je die opdrachtgevers ook daadwerkelijk bereiken.

Coaching voor juridisch VA’s

Juridisch VA worden houdt uiteraard meer in dan alleen het volgen van bovenstaande stappen. Soms is het vallen en opstaan. Met toewijding, hard werken en de juiste combinatie van vaardigheden en kennis kun jij een succesvol juridische VA worden. Kun je wel wat hulp en coaching gebruiken bij jouw start als Juridisch VA? Neem dan contact op met Juridas Recruitment. Zij kunnen jij op weg helpen met een coaching traject.

 

Laatst gewijzigd: Augustus 22, 2023

 

Juridische documenten nodig?
SOCIAL SHARE
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Telegram

Vergelijkbare posts

ChatGPT kunstmatige intelligentie voor VA's
Blog

Wat betekent ChatGPT voor Virtual Assistants?

ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Het is enorm eenvoudig te gebruiken. Maar wat is ChatGPT dan precies en wat betekent ChatGPT voor virtual assistants? Ik ging het gesprek aan met ChatGPT (via deze link), en vroeg het volgende: “Schrijf een SEO-geoptimaliseerd blog waarin je beschrijft wat chatGPT is

Lees meer
Blog

Wat is een Virtual Assistant?

Wat is een Virtual Assistant? Een freelance virtual assistant, ook wel virtueel assistent of VA genoemd, is een zelfstandige professional, meestal een ZZP’er. Een virtual assistant voert op afstand administratieve, organisatorische en andere ondersteunende taken uit voor ondernemers, bedrijven en soms ook particulieren. In feite biedt een virtueel assistent vergelijkbare

Lees meer
Blog

Hoe kun je een Juridisch VA worden?

Juridisch VA worden Wil je een Juridisch VA worden? Om een juridisch virtual assistant (VA) te worden, heb je een combinatie van juridische kennis, technische vaardigheden en zakelijk inzicht nodig. Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om aan de slag te gaan als juridisch VA. Wil je eerst

Lees meer
Scroll to Top